Sake
Perinteinen alkoholijuoma Japanissa

Sake (日本酒) on käymisteitse valmistettu tislaamaton japanilainen perinteinen alkoholijuoma. Pääainekset ovat vesi, riisi, koji-home ja hiiva. Saken luokka jakaantuu käytettyjen aineiksien mukaan seuraavasti: 1. Junmaishu (純米酒), 2. Honjôzôshu (本醸造酒), 3. Futsûshu (普通酒). 

Junmaishun ja Honjôzôshun alaluokat on jaettu riisin kiillotusasteen mukaisesti. Daiginjô (大吟醸) on alle 50% riisinjyvästä käytetty sake ja yleensä sitä pidetään laadukkaimpana. Ginjô (吟醸) on käytetty alle 60% riisinjyvästä. Kukkainen ja hedelmäinen tuoksu sekä kevyempi maku ovat Daiginjôn ja Ginjôn ominaisuuksia. Erityismenetelmällä valmistetut saket kuuluvat Tokubetsu- (特別) alaluokkaan.

Saken luokka ja alaluokka antavat osoittaa mauista, mutta ne eivät kerro kaikkea. Makuun vaikuttavat myös muut elementit - esim. riisi, vesi, hiiva, tuotantomenetelmä sekä saken tuotantoalueen ruokakulttuuri. Ennen vanhaan sake oli ainoa alkoholijuoma Japanissa ja se oli yhdistetty ja kehitetty paikallisille ruoille sopiviksi. Valmistus- ja kuljetustekniikan kehityksen myötä saken maun paikalliset erot ovat pienentyneet, mutta eivät ole kadonneet kokonaan. Länsi-Japanissa valmistettu sake on täyteläisempää ja siinä on vahvempi umamin maku, kun Itä-Japanissa valmistettu sake on kevyttä ja raikasta.

Sake on ollut mukana japanilaisten arjessa ja rituaalissa. Sitä käytetään monissa ruoan valmistuksissa arjessa. Toisaalta sakea pidetään, että se puhdistaa sekä fyysisesti että henkisesti ja sitä käytetään rituaalissa kuten perinteisissä häissä. Ajatellaan myös, että jaettu sake keskenaan yhdistää ihmisiä ja usein sitä tarjotaan isoissa astioissa joista se jaetaan kanssaihmisille. 

Sake on ollut myös todella tärkeä verolähde Japanin valtiolle ja veropolitiikka on vaikuttanut niin saken valmistelukseen kuin kulutukseenkin. Vanhan aikoinaan nautittiin myös kypsytettyä sakea, mutta se katosi veromuutoksen myötä. Onneksi verotuksen muututtua jälkeen ja jotkin sakepanimot alkoivat valmistaa taas kypsytettyä sakea. 

Suomen ensimmäinen sakesommelier (Kikizakeshi 唎酒師) Yumi voi kertoa lisää sakesta paikan päällä tai sakemaistiaisissa. Järjestämme sakemaistiaisia Zen sushissa (lisää tietoa Facebookissa / Instagramissa). Voimme myös järjestää yksityisiä sakemaistiaisia (lisää tietoa sähköpostitse info@zensushi.fi).

Lisää sakesta löytyy blogissa!