Takoyaki たこ焼き- Tursaspallo, Osakan soul food!

07.10.2018

Osakalaisten soulfood, Takoyaki

on myös melko koko Kansai alueen soulfood!
Tako (タコ) tarkoittaa tursas 🐙 eli mustekala ja yaki (焼き) tarkoittaa paistaminen.

Takoyaki on yksi suosituimpi katuruoka, mutta on myös ravintolan muotona, ja jossain ravintoloissa asiakkaat saavat paistaa itse pöydällä.

Taikina on tehty suurin piirtein vehnäjauhon, kalaliemen, kananmunan ja veden sekoituksesta. Sisältöön voi laittaa ihan mitä vaan, jos mahtuu, mutta yleisin on tursas, kevätsipuli, (kaali), punainen inkivääri (紅生姜). Tenkas (天かす, friteerattu taikina), juusto ja shiso-lehti ovat hyviä vaihtoehtoja / lisukkeita siihen 😊

Takoyakia syödään yleensä tietyn erikoisen kastikkeen (とんかつソース) kanssa, mutta suosittelen myös soijakastiketta ja dashi-lientä. Valmistetun Takoyakin päälle laitetaan oman maun mukaan aonori-merilevää (青のり) ja bonitokalan hiutaletota (かつお節). Punapipuri (一味), maustettu punapipuri (七味) ja yuzusitruspipuri (ゆず胡椒) ovatkin ihania❤️

Hyogon Akashi alueella syntynyt Akashiyaki (明石焼き)muistuttaa paljon Takoyakia. Niin kuin alkuperäisellä Akashi alueella siitä kutsutaan Tamagoyakiksi (玉子焼き, kananmunanpaistos), siinä on enemmän kananmunaa, isompi tursaan pala ja harvoin mitään kasviksia. Dashi-liemellä syödään.

Japanissa on huhu, että joka ikisen osakalaisten kodeissa on ainakin yksi Takoyaki-paistin (kuvassa). Kysy vaan ihmeessä osakalaisilta ja tarkistaa, että pitääkö huhu paikkansa! 😃

*ei ikävä kyllä Zenissä voi tarjoilla niitä,,,