Shinko - perinteinen fermentoitu retikka お新香 沢庵

01.12.2019

Shikomaki (shinko rulla), jonka sisällä on keltäinen retikka. Rapea, suolasta ja makeaho tämä retikka, mikä se on?

Shinkon toinen nimi on Takuan ja on selitetty usein "marinoituksi" retikaksi. Mutta sen marinointi on aika pitkä prosessi. Se kestää 1kk - muutamaa kuukautta.

Ensin kuivataan retikkaa. Marinoinnin mausteainekset vaihtelee, mutta esim. riisin kuorijauho, suola, Konbu-merilevä, punachili, sokeri, kurkuma, satsuman kuori, omenan kuori, kakin kuori tulee listalle.

Mausteainekset ja retikka laitetaan vuorotellen ämpäriin. Lopuksi mausteainekset päälle, kansi ja painava tavara, ettei ilma jää sisällä.

Kuvat ovat minun isän tekemä takuan (shinko)! Ne on perinteisesti tehty ja voimakassuolainen. 


Zenissä käytetään Kyushu saarelta valmistettua japanilaista shinkoa, jonka maku on kans autenttinen ja luonnon keltainen väri, mutta vähänsuolasempaa :)

Shinkomakirulla on myös perinteinen sushi ja hyvä syödä kalojen palojen välissä. Meillä käytetään Shinkoa Futomakirullassa, Saladamakirullassa, Vege-donissa ja satunnaisesti päivännigirinä.