Sake (酒)

16.09.2018

Japanin kielen "sake" sana aiheuttaa usein hämmennystä, mitä se oikein tarkoittaa. Siinä on suurin piirtein kaksi tarkoitusta:

  • Kaikki juomat, jotka sisältää alkoholia, kuten olut, viini, japanilainen sake, whisky, viina, ym
  • Japanilainen sake (日本酒), eli riisiviini, joka on valmisteltu käymisen avulla

Miten me ymmärtään, kumpi se tarkoittaa, on vain tilanteen avulla tai tarkentamalla :)

Myös aika usein japanilainen shoôchû ja sake (riisiviini) sekoitetaan toisiaan. Niiden ainekset ovat aika samanlaisia - raakaaine, kôji-home ja vesi. Mutta sakea valmistetaan käymisen avulla ja shôchû on tislaamalla. Eli shôchûn alkoholiprosentti on yleensä korkeampi (± 25 %) kuin sakea (± 15%).

Shôchûn raakaaineet ovat värikkaampiä kuin saken:

- riisi

- thaimaalainen riisi (Okinawan alueen Awamori)

- bataatti (Kagoshima, etelä Miyazaki)

- tattari

- ohra (Nagasaki, Ôita)

- muscovado (Kagoshiman Amami saaristo)

etc...

Kyûshûn alueella valmistetaan eniten määrää shôchûa, koska se on tuotu Japaniin etelän suunnasta ja sen tuotanto alkoi siellä.

Japanin kansan home, kôji-homeessa on kolme erilaista, keltainen kôji, valkoinen ja musta. Saken valmistuksessa käytetään keltaista, mutta shôchûssa käytetään joku niistä tarpeen mukaan.

Maussakin on eroa, mutta juomistapa on myös erilaisia:

- sake: juodaan sellaisenaan, kylmänä tai lämpimänä

- shôchû: juodaan jäillä, vedellä, kuumalla vedella, soodalla, mehulla, limulla, teellä. Niihin voi lisätä sitruunaa, kurkkua tai kuivattua japaninaprikoosia (Umeboshi) oman maun mukaan.

Kerroin enemmän shôchûsta kuin sakesta ;P Mutta nyt on hyvä lopettaa, koska jos kerron vielä sakesta, siitä tulee tosi pitkää,,,

Lisää tietoa sakesta voit tutustua ja maistaa japanilaisen saken maistiaisissa 22.9.la, 27.10.la ja 24.11.la klo 18-19:30 Zen sushissa! Kysymykset, ilmoitukset sähköpostitse info@zensushi.fi