Omachi sake riisi 酒米「雄町」

11.05.2019

Tämä sake teki minut rakastumaan Omachi-riisiin!

Yamagatasta kotoisin tämä sake ei petä perinteistä sakea rakastavaa eikä viinin juojaa. Tyypillisen saken maku on läsnä, mutta happamuus tuo raikkautta ja jälkimaku on tosi ihanasti monimutkainen.

95% Omachi-riisi on kasvatettu Okayamassa. Se on risteyttämätön vanhin sakeriisi, joka on yli 100v ja tosi pitkä riisin lajike, jotkut saattaa olla jopa yli 160cm (korkeampi kuin minä!).
Senpä takia on vaikea kasvattaa ja se oli melkein katoamassa. Mutta intohimoisen panimoiden väki on elvyttänyt ja heidän ansiosta nyt sitä saa nauttia tässä Suomessakin.

Ei ihmettä, että tämä Omachista kehitettiin Yamadanishiki-sakeriisiä ja Gohyakumangoku-sakeriisiä. Yamadanishiki on länsi-Japanin ja Gohyakumangoku on itä-Japanin edistäviä sakeriisiä, ja niistä tehdään monet kuuloisat ja arvokkaat saket, kuten Dassai (獺祭: Yamadanishikista) ja Tatsumigura (巽蔵: Gohyakumangokusta, tosi hyvä sake Alkon valikoimassa).

Kuva

Vasen: Tatsumigura / 巽蔵

Keski: Dassai / 獺祭, Maboroshi / 幻, Kirin / 麒麟

Oikea: Amabuki "Strawberry Blossom" / 天吹酒造いちご酵母生