Minä kokkina Japanissa 調理人としての私(日本編)

13.09.2020

Minun kokkiura alkoi Izakaya tyylisestä baari-ravintolasta Kiotossa noin 25 vuotta sitten. Siinä, jossä tarjottiin twisted Izakaya annoksia, olin aloittanut tarjoilijana ja noin vuoden päästä minut haettiin keittiön puolelle. Keittiömestari opetti minulle kaikkia perusasioita keittiön sanastosta veitsien teroittamiseen. Hän otti minut syömään muihin ravintoloihin ja sitä kautta olen myös oppinut ruoasta ja sen kulttuurista katuruoista huippuravintoloihin.

Sen jälkeen kun tuo Izakaya-ravintola lopetettiin, siirtyin perinteiseen japanilaiseen ravintolaan. Siellä tarjottiin yksinkertaisia annoksia, mukaan lukien Kaiseki-ateriaa ja pallokalaa talvella. Keittiöapulaisena en ehtinyt oppia pallokalan käsittelyä vaan sen makua ja sen evällä maustetun saken valmistelua. Mutta onnistui syventämään kiotolaista ruokakulttuuria lisää. 

Japanilaista kahvilaruokaa olen oppinut pääosin Ashiyassa. Ashiya on pieni kaupunki, joka sijaitsee Ôsakan ja Kôben välillä. Kôbe on ollut suuri satamakaupunki, jossa paljon eurooppalaiset ovat asuneet. Ashiyassakin näkyy paljon eurooppalaisia vaikutteita ja on ollut paljon tunnettuja ravintoloita, leipomoita ja kahviloita. 

Kahvilaruoka on yleensä kotoisa ja twisted ruoka, johon myös kuuluu leivoksiin. Esim. Tofu-merilevä curry, Taco rice, Chili con carne bowl, makea paputahna & vaahtokerma paahtovoileipä, matcha juustokakku ja jne.

Ashiyan kahvilassa olin esimiehen kanssa vastuussa ruoka- ja juomalistan kehittelytyössä ja nauttinut löytää makujen uusia yhdistelmiä. 

Pitkän ravintola-alan uran aikana Japanissa olin kokenut myös pikaruokaravintolaa, iso ketjuravintolaa, leipomoa ja pari lisää kahvilaa. 

Minä itse välillä ihmettelen, miten päädyin kokiksi. Koulutukseni tausta ei ollut ravintolaan liittyvää, mutta osa-aikatyöstä alkaneet keittiön kokemukset olivat unohtamattomia. Ilmeisesti myös alitajuisesti äitini on vaikuttanut minun kokkiuraan, kun hän oli ollut kokkina ja puhunut melkein koko ajan ruoasta! 

Kokkina Suomessa, teehen ja sakeen innostumisesta ym. jatkuvat joku toinen kerta🙂