Hireshu ひれ酒 - pallokalan evään sake

12.02.2019

Talvi on pallokalan sesonki. Pallokala on tunnettu sen tappavan myrkyn takia. Mutta ei kaikissa pallokalassa ole myrkkyä. Vaikka olisi, se on vaan tietyissä paikoissa (sisäelimissä, veressä), niin jos niitä otetaan pois, ei mitään enää pelotettavaa.

Joka tapauksessa pallokalaa syödään ihan kaikkia (siis paitsi niitä vaarallisia osia) mukaan lukien sen eväitä!

Eväät kuivataan, paahdetaan ja liuotetaan kuumaan sakeen. Siitä tulee hennon mutta voimakkaan maku <3 

Se on yksinkertaisesti sanottuna alkoholillinen kalakeitto😃


"Silloin sakea kuummennetaan poikeuksellisesti tosi kuumaksi ja sytytetään sitä pintaa ja evättä ennen juontia🔥" näin on minulle opetettu, kun olen töissä Kiotossa yhdessä ravintolassa, jossa tarjotaan pallokalaa (eli olen tarjonnut ja maistanut reilusti😁)

Ikävä kyllä en vielä pystynyt tuomaan pallokalan eväät Suomeen, mutta so-so korviketta olen kyllä löynyt!

Korvike on Katsuobushi - savustettu ja homeella kypsennetty bonitokala. Tällä on ehkä voimakkaampi maku kuin pallokalan evä, mutta hyvää kokemusta varmasti saa mistä on kyse.

Zen sushissa tapahtuvassa saken maistiaisissa maistetaan tätäkin sesongin ajaksi Kioton tapaan!